Strokovna delovna skupina pod vodstvom dr. Janeza Vogrinca je sprejela končni predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 in ga predala ministru za vzgojo in izobraževanje dr. Darju Feldi.

V okviru projekta Pravica do odraščanja brez “e-živega peska”Odprimo oči odločevalcem za  vzgojno- izobraževalno zakonodajo za digitalizacijo brez grožnje mladim in družbi, ki poteka v okviru programa IMPACT4VALUES se zavzemamo za varno in preudarno rabo digitalizacije v šolah, saj nam je vsem poznano dejstvo, da Slovenija ni nobena izjema med državami v EU, ko govorimo o tem, da naši otroci in mladostniki že sedaj preveč časa preživijo pred zasloni, kar škoduje njihovemu zdravju, socializaciji in kar je najbolj pomembno njihovi zdravi presoji o tem kaj je prav in kaj narobe in kaj je realno življenje in kaj ni. V Sloveniji je že sedaj okrog 3000 otrok, ki potrebujejo strokovno pomoč zaradi prekomerne rabe zaslonov – predvsem pametnih telefonov in računalnika za igranje igric in druženje na socialnih omrežjih.

Medtem, ko se v naprednejših državah EU odločajo o tem, da bi otrokom in mladim do 15 let prepovedali samostojno uporabo pametnih telefonov za zaščito njihovega zdravega razvoja, pa gre Slovenija ravno obratno pot – Predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033 odpira vrata še več digitalizacije v šolah tako za učence kot tudi učitelje, poudarek pa je tudi na promociji uporabe umetne inteligence.

Upravičeno se lahko sprašujemo kdo bo v bodoče učil in vzgajal naše otroke in mladino – človek ali pametni telefon, umetna inteligenca. Ne verjamem, da je možno, da bi otrok ali mladostnik brez ljubeče ŽIVE podpore staršev, skrbnikov, vzgojiteljev in učiteljev lahko odrastel v zdravo, samostojno in sociano družbeno bitje.

Sprašujem se, kdo bo odgovarjal za prikrajšano prihodnost naših otrok in zakaj, res zakaj ne ukrepamo vsi – skupaj – dokler ne bo prepozno – naše otroke izgubljamo, mi pa to kar dopuščamo. Nam je mar vseeno za prihodnost naših otrok????

VABIMO VAS K SODELAVANJU – VSEM, KI VAM NI VSEENO ZA NAŠE OTROKE, MLADE. Pišite nam na vlasta.jursak@ctrp-kranj.si ali nas pokličite na 040 463 444. Vsak od nas šteje. Za ukrepanje nikoli ni prepozno. Naši otroci imajo pravico biti upoštevani, zdravi, srečni, sprejeti. Zaslužijo si vso našo pozornost in ljubezen. Računalniki in telefoni so sicer lahko zelo uporabni in koristni, nikakor pa ne smejo nadomeščati človeške bližine in kar je najpomembnejše – naše ljubezni.

VEČ O PRISPEVKU MINISTRSTVA https://www.gov.si/novice/2024-07-01-skupina-ministru-predala-predlog-nacionalnega-programa-vzgoje-in-izobrazevanja-za-obdobje-2023-2033/ – tu lahko najdete tudi link na DOKUMENT – končni predlog Nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023-2033.

Related Images:

(Visited 16 times, 1 visits today)
Dostopnost