Septembra 2023 je naš center začel izvajati projekt Pravica do odraščanja brez “e-živega peska” – Odprimo oči odločevalcem za vzgojno- izobraževalno zakonodajo za digitalizacijo brez grožnje mladim in družbi, ki poteka v okviru programa IMPACT4VALUES.

Vabimo vas k partnerskemu sodelovanju v zakonodajno-ozaveščevalnih aktivnostih za preprečevanje digitalne odvisnosti otrok in mladostnikov ter za zdravo odraščanje – Projekt Pravica do odraščanja brez „e-živega peska”.

Slovenska družba, predvsem pa otroci in mladostniki kot zelo ranljiva skupina, se soočajo z vse bolj agresivnim in nekontroliranim vstopanjem digitalnih vsebin in aplikacij v njihov telesni in duševni razvoj. To povzroča oz. jim bo povzročalo hude telesne in duševne posledice že sedaj, še bolj pa, ko naj bi zrastli v najbolj aktiven, empatičen in odgovoren del naše družbe. Poleg dokazano močne telesne zasvojenosti, neustrezna in prezgodnja uporaba digitalnih vsebin bistveno in negativno spreminja procese vzgoje in izobraževanja oz. celotnega odraščanja ter medčloveških odnosov. Že sedaj se soočamo s premnogimi starši, ki zaradi digitalnih naprav dejansko izgubljajo svoje otroke ali postajajo v njihovih očeh celo sovražniki, z mladostniki, ki niso zmožni gradnje zdravih odnosov s svojimi sovrstniki in drugimi generacijami ter z vse večjo skupino družbeno pasivnih in brezbrižnih posameznikov. Vsi ti niso le uporabniki digitalizacije, temveč njene žrtve.

Digitalizacija ima zagotovo številne prednosti za družbo in gospodarstvo, tudi kot podpora trajnostnemu razvoju. A uporabljati jo morajo telesno in duševno izgrajene in odgovorne osebe, ne pa nekajmesečni otroci. Ob poudarjanju intenzivne digitalizacije, kot nujnega temelja uspešnosti družbe in konkurenčnosti gospodarstva Slovenije oz. EU, pa je odziv naše države povsem nezadosten, nesistemski ter predvsem podcenjevalen.

Trenutna generacija staršev, odločevalcev, strokovnjakov in pedagogov je verjetno zadnja, ki še lahko zavestno in kritično obravnava ta problem, se ga loti TAKOJ ter s tem prepreči nepopravljivo škodo za naše otroke in mladostnike kot bodoče odrasle posameznike in našo celotno družbo.

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj se na vas obrača s predlogom za sodelovanje pri lotevanju omenjene grožnje za otroke in mladostnike v okviru projekta Pravica do odraščanja brez „e-živega peska” (v programu Impact4Values). Z njim želimo prispevati, da bodo Nacionalni program vzgoje in izobraževanja 2023 – 2033 ter drugi ključni dokumenti s tega področja dosledno upoštevali omenjene vsestranske nevarnosti neustrezne digitalizacije za mlade in otroke. Med praktičnimi ukrepi je predlog uvedbe zakonsko določene minimalne starosti za uporabo digitalnih naprav v šolah ter celovite podpore staršem, da tako poznejšo uporabo digitalnih vsebin in aplikacij uveljavijo tudi v družinskem okolju. Za aktivno in pozitivno preprečevanje ranljivosti napram tej zasvojenosti, pa se bodo pripravili predlogi za nujen delež takih vzgojnih in izobraževalnih pristopov, ki temeljijo na neposrednem in praktičnem doživljanju in učenju o naravi in družbi, trajnostnem razvoju, medsebojnih donosih,… Naj na tem mestu omenimo program Zdrave veščine odraščanja, ki ga je Center s priznanimi strokovnjaki v letih 2022-2023 pripravil v okviru projekta Rane ekrana https://www.ctrp-kranj.si/project/rane-ekrana/

Z vami in drugimi ozaveščenimi in aktivnimi akterji želimo uveljavljati rešitve, ki bodo omogočile mladim, da uživajo zdravo in kvalitetno otroštvo oz. odraščanje, staršem in pedagogom pa, da svojim otrokom oz. učencem v tem pomagajo in uživajo.

Za podrobnejšo predstavitev projekta ter dogovor o sodelovanju in možnih skupnih aktivnostih, predlagamo medsebojni sestanek.

Veseli bomo, da bomo skupaj aktivni del družbe, ki mladih in njihove zdrave prihodnosti ne bo prepustil ”e-živemu pesku digitalizacije”, ampak da se bomo v sodelovanju soočili z realnostjo problema ter uveljavili konkretne rešitve.

Pišite nam na vlasta.jursak@ctrp-krnj.si ali nas pokličite na gsm 040 463 444. Veselimo se našega sodelovanja.

Več o projektu na naši spletni strani ctrp-kranj.si pod zavihkom projekti.

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

Vlasta Juršak, vodja projektov

Oglej si vpoglede in oglase

Promoviraj objavo

Vsi odzivi:

22

Related Images:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Dostopnost