S projektom RIBJA NARAVA GORENJSKE želimo izboljšati redno in celovito poznavanje vseh elementov ribje naravne dediščine, tudi tiste, ki je rezultat prepletanja narave in človeka oz. človekovega sonaravnega gospodarjenja (dejavnosti ribiških družin, ribogojstvo, ribištvo, …), ter s tem prispevati k ohranjanju (ribje) naravne dediščine na Gorenjskem.

V projektu smo se partnerji osredotočili na širša območja treh vodnih lokacij: Ribniki Žeje, Trbojsko jezero in Bohinjsko jezero s pritoki/odtoki, ki smo jih primerno opremili in pripravili inovativne programe, dogodke in usposabljanja za privlačno in aktivno spoznavanje, interpretacijo in izobraževanje o vsebinah ribje naravne dediščine ter pripravili pakete sonaravnega turizma, ki vključujejo spoznavanje ribje naravne dediščine in z njo povezanih aktivnosti na podeželju Gorenjske.

S projektom smo tako uredili in opremili ribnike Žeje in Trbojsko jezero ter pripravili naravoslovni film o ribah v Bohinjskem jezeru. Projekt je omogočil tudi 1 novo zaposlitev za mlade.

V nedeljo, 2.10.2022 smo v okviru projekta izvedli AKTIVEN, USTVARJALEN, ZDRAV IN OKUSEN JESENSKI DAN OB TRBOJSKEM JEZERU. Spoznavali smo ribe v reki Savi in tehnike sonaravnega ribolova, ustvarjali z naravnimi materiali o ribji naravi, si ogledali predstavo gledališča kamišibaj, imeli obvodno vadbo za vitalnost in se učili pripravljati ribje jedi in seveda je sledila pokušina lokalnih ribjih dobrot, ki jih je pripravil Marko Gradnik, ribe pa je prispevala ribogojnica Cvenkel iz Mošenj.

Imeli smo se krasno. Ne verjamete? Potem pa si oglejte fotografije z našega dogodka in poglejte, kaj vse smo počeli:

-Predstavitev projekta Ribja narava Gorenjske ter njegovih glavnih aktivnosti, s poudarkom na Trbojskem jezeru in
ribnikih Žeje
-Ribe, njihove značilnosti in življenjska okolja na reki Savi na širšem območju Trbojskega jezera. Ribe na tem območju v preteklosti in trenutne razmere, tudi ob vplivih človeka
-Pravljica Philipa Waechterja z naslovom JAZ, kamišibaj-papirnato otroško gledališče (Alja Kump Ankerst – lutkarica, klovnesa)
-Ustvarjalna delavnica z naravnimi materiali na temo vode in narave – za otroke vseh starosti (Alja Kump Ankerst)
-Aktivno spoznavanje ribje narave 1: Spoznavanja glavnih tehnik in opreme za sonaravni športni ribolov (Marko Gradnik, MG Flyfishing).
-Aktivno spoznavanje ribje narave 2: Predstavitev kanujev in zaščitne opreme, pridobljenih v projektu, ter možnosti uporabe te opreme za aktivno spoznavanje narave na Trbojskem jezeru, vožnja s kanuji (Uroš Brankovič, CTRP Kranj).
-Učenje pravilne in kvalitetne priprave sladkovodnih rib na žaru z ribami iz ribogojnice Cvenkel iz Mošenj. Priprava ribjega
karpača (carpaccia) iz svežih rib, degustacija Marko Gradnik, MG Flyfishing).

Zahvaljujemo se Kavarni Čolnarna za gostoljubje, vsem izvajalcem za krasen program, Občini Šenčur pa za novo opremo, ki smo jo lahko preizkusili. Zahvala pa gre seveda tudi vsem udeležencem za aktivno sodelovanje.

Dogodek je del operacije Ribja narava Gorenjske, ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica in jo delno financira
Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pristop CLLD –lokalnega razvoja, ki ga vodi
skupnost, v programskem obdobju 2014-2020

Če ste naš dogodek zamudili, vas vabimo na naslednjega, ki bo ob ribnikih Žeje. Do takrat vam želimo lepe jesenske dneve in vas lepo pozdravljamo.

Related Images:

(Visited 66 times, 1 visits today)
Accessibility