Vabimo vas, da se nam pridružite na strokovnem predavanju:

Organizirana lokalna samooskrba kot pomemben element prehranske suverenosti naroda in izhoda iz globalne prehranske krize

Kdaj:

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTfgadJIhx9Pow_Q-oSXKjcCbZWaczDcvdUxkW_7uoMxhPiDJTx0Q

 v četrtek, 14. aprila 2022 ob 19.00

Lokacija: Medgeneracijski center Naklo (Stara cesta 61, 4202 Naklo)

Človek je nekritično prenesel model industrijske revolucije tudi na področje pridelovanja hrane. Poglavitna merila za uspešnost so še bolj postala količina, dohodek in dobiček. Kmetijske površine, hrana, voda in druge naravne dobrine, so postale del izkoriščevalskega velekapitala, ki je brezobzirno izkoriščal in zastrupljal zemljo, vodo, živali in nas.

S svojo pasivnostjo smo dovolili, da so z zemljo in vodo, ki je osnova preživetja za vse nas, delali nespoštljivo, zemljo spreminjali v strupeno, nerodovitno površino, vodo pa prav tako v vedno bolj strupeno tekočino.

O posledicah se premalo razmišlja, še manj govori (celo zamolči pretresljive resnice), predvsem pa premalo ukrepa za  zaustavitev  tega škodljivega vlaka, ki nas pelje v prepad. Če bomo s takim tempom nadaljevali, bomo že v nekaj desetletjih izgubili rodovitno zemljo in pitno vodo. Kaj bodo jedli naši otroci, vnuki? Še bolj zaskrbljujoče je, da nam poskušajo vzeti tudi naše svoboščine in človeško dostojanstvo.

Posledice preteklih napak tako sedaj čutimo vsi, vedno bolj se jih zavedamo in poskušamo napake popravljati.

K sreči je človeški nagon za preživetje in njegova resnična notranja narava usmerjena v življenje in svobodo in ne obratno, kar prebuja, aktivira ljudi.

Z osvojenimi lekcijami iz obdobja globalizacije za vsako ceno, napihovanja gospodarskih balonov in posledične večletne krize, ki še vedno opleta z repom, se številne večje in manjše lokalne skupnosti v Evropi in po svetu ponovno obračajo k virom, ki jih imajo v svojem lokalnem okolju, ljudje se na novo spoznavajo, zbližujejo in sodelujejo. Današnji čas, je čas ljudstva, čas povezovanja lokalnih skupnosti, ki ne želijo več čakati in nemo opazovati igre velikih naddržavnih političnih povezav in gospodarskih gigantov. Ne delajo si utvar, da znotraj netransparentnih finančnih inštitucij in v strateških oddelkih mednarodnih korporacij, razmišljajo o blaginji njihove skupnosti. Hočejo biti suvereni, aktivni in odgovorni soustvarjalci trajne blaginje in zdravih, toplih, predvsem pa svobodnih človeških odnosov. Kaj lahko storimo sami?

O tveganjih globalne prehranske krize in krize vrednot, kako postati neodvisni od velekapitalistov, o pomenu prehranske suverenosti naroda in samoorganizaciji lokalnih skupnosti ter o načinih, kako priti ven iz globalne krize in preživeti, nam bo spregovorilAnton Komat, svobodni raziskovalec, pisec strokovne literature in romanov, TV-scenarist in voditelj, predavatelj, zavzet aktivist na naravovarstvenem področju ter ustanovni član Medresorne komisije za kemično in biološko varnost RS.

Udeležba je brezplačna. OBVEZNA je najava udeležbe po e-pošti vlasta.jursak@ctrp-kranj.si ali po gsm 040 463 444.

Prisrčno vabljeni!

Predavanje je del programa Podeželsko razvojno jedro 2022, ki ga podpirata Občina Naklo in Občina Preddvor.

Related Images:

(Visited 29 times, 1 visits today)
Accessibility