Gorenjci smo poznani po tem, da radi vrtnarimo in urejamo vrtove ob hišah, na terasah in balkonih, kotičke pred bloki ali pa imamo vrtiček najet pri bližnjem kmetu.                      

Kako so zelene oaze pomembne v urbanih naseljih se vse bolj zavedamo, zato naši vrtovi postajajo vse bolj multi-funkcionalni in poleg pridelave zdrave hrane, postajajo dom za številne koristne živali, rastline in tudi prostor, kjer se človek sprosti od hitrega tempa življenja in nadiha svežega zraka.                  

V okviru projekta Spoznajmo biodiverziteto v naseljih (LAS Gorenjska košarica, Evropski sklad za regionalni razvoj) smo s tem namenom izvedli natečaj “Naravi prijazen Gorenjski vrt”, ki je potekal od maja do septembra 2020. Prijavljeni so lahko sodelovali v kategorijah: hišni vrt, vrtički na terasah ali balkonih ter društveni ali šolski vrt.  

Vse prejete prijave je pregledala žirija, ki so jo sestavljali: predstavnik Ekološke kmetije Krišelj Hotemaže,  predstavnik Društva za permakulturo Slovenije in predstavnik Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Komisija je vrtove ocenjevale glede na njihovo sonaravnost ter prispevek k ohranjanju biodiverzitete v naseljih.

Izbrani vrtovi bodo prejeli priznanje in praktične nagrade za ekološko vrtnarjenje podjetja Micronatura d.o.o. Kranj ( http://www.micronatura.si/).

Ostali sodelujoči pa prejmejo zahvalo za sodelovanje in simbolično darilo.

Zaradi situacije z epidemijo COVID19, javne podelitve žal sedaj ne moremo izvesti, zato se bomo o prevzemu nagrad in daril dogovorili.

Izbrani vrtovi natečaja Naravi prijazen gorenjski vrt:

Nataša Jerkovič, Brnik (Cerklje na Gorenjskem) – hišni vrt

Tadej Markič, Duplje (Naklo) – hišni vrt

Društvo Sorško polje Kranj – društveni vrt v Prašah

Bojan Žnidaršič, Pristava pri Tržiču – hišni vrt

Bojan Kos, Hrušica (Jesenice) – hišni vrt

Špela Eržen, Kranj – hišni vrt

Related Images:

(Visited 197 times, 1 visits today)
Accessibility