V okviru operacije Spoznajmo biodiverziteto v naseljih smo se tokrat ukvarjali s pomenom zelenih javnih površin za ohranjanje biotske pestrosti v Preddvoru.

16. junija 2020 smo se zbrali pred Preddvorsko knjižnico in se skupaj napotili na ogled dobrih in manj dobrih praks urejanja zelenih javnih površin v Preddvoru. Vlasta Juršak je imela najprej kratko predstavitev projekta Spoznajmo biodiverziteto v naseljih in udeležence povabila k sodelovanju v natečaju Naravi prijazen Gorenjski vrt, kjer lahko poleg klasičnih vrtov sodelujejo tudi javni parki in društva s svojimi skupnostnimi vrtovi. Nato pa nam je med ogledom ekološki permakulturni kmet Primož Krišelj razložil pomen ohranjanja zelenih javnih površin v urbanih naseljih ter ohranjanja pestrosti biodiverzitete v le teh. Krajinska arhitektka Tina Pernuš pa nam je na primeru grajskega parka predstavila kako naj pripravimo načrt in zasaditev zelenih javnih površin in poudarila, da moramo upoštevati potrebe in navade lokalne okolice, funkcije, kiaterim bo površina namenjena (izobraževanje, rekreacija, sproščanje, zdrava hrana, igrišče, park), avtohtonost rastlin, rastišče, izbirati trajne rastline in take, ki ne potrebujejo prevelike oskrbe, smeri neba, poskrbeti, da je oprema na primernih lokacijah za obiskovalce, predvsem pa, da je zelo pomembno, da je urejanje zelenih javnih površin čim bolj preprosto in kar se da trajnostno.

Na drugi delavnici, ki je sledila, pa smo se skupaj lotili praktičnega urejanja zelene javne površine. Na željo župana smo zasadili manjši vrtiček pred stavbo Turističnega društva v centru Preddvora. Pred samim začetkom smo preverili znanja, ki smo jih prejeli na prvi delavnici – namen, lega, potrebe, smeri neba, kakovost zemlje, osončena-osenčena lega, izbor rastlin, nega le teh, zastirka, kaj želimo povedati, … To nam je vzelo kar nekaj časa. Odločili smo se za kombinacijo lesa in kamna, saj je Preddvor obdan z gozdovi in gorami ter zasaditev iz trajnic in zelišč. Delali smo čisto do teme in nato občudovali svoje delo. Kar nismo mogli oditi, tako smo uživali v ustvarjanju novega zelenega kotička. Rožice so posajene, prostor urejen, v naslednjih dneh bomo dodali še zastirko iz lesnih sekancev, ki bo varovala rastline in dodali še večjo skalo, ki bo povezala ves prostor. Kdo pa bo rastline zalival? Javila se je prijazna udeleženka, domačinka Janja, ki je ljubiteljica narave in vrtnarjenja. Sedaj pa naj lepo raste 🙂

Related Images:

(Visited 59 times, 1 visits today)
Accessibility