Kako so zelene oaze pomembne v urbanih naseljih se vse bolj zavedamo, zato naši vrtovi postajajo vse bolj multi-funkcionalni in poleg pridelave zdrave hrane, postajajo dom za številne koristne živali, rastline in tudi prostor, kjer se človek sprosti od hitrega tempa življenja in nadiha svežega zraka.   V okviru projekta Spoznajmo biodiverziteto v naseljih (LAS Gorenjska košarica, Evropski sklad za regionalni razvoj) bomo s tem namenom izvedli delavnice o pomenu biodiverzitete v naših vrtovih ter o praktičnih tehnikah naravnega vrtnarjenja. Na to temo pa od maja poteka tudi natečaj, kjer bomo izbirali naravi prijazne gorenjske vrtove. Predavanja in delavnice bodo potekale v Kranju, Preddvoru, Šenčurju, Tržiču, Bledu in na Jesenicah. Izvedle se bodo v sodelovanju z ekološko permakulturno kmetijo Šuštar iz Hotemaž, ki jo vodi Primož Krišelj in v sodelovanju z ostalimi kmetijami in strokovnjaki.

Za nami sta že prvi dve delavnici, ki sta bili namenjeni predvsem občanom Preddvora, udeležili pa so se je vrtičkarji in tudi bodoči ekološki kmetje z različnih koncev Gorenjske in tudi iz Kamniškega in Ljubljanskega okolja.

Prva delavnica je bila izvedena 27.5.2020 na ekološki permakulturni kmetiji Šuštar v Hotemažah. Lastnik Primož Krišelj nam govoril o pomenu in načinih sonaravnega vrtnarjenja za ohranjanje biotske pestrosti. Popeljal nas je po domači kmetiji, kjer smo lahko videli zasajene njive in travnike, visoke grede, sadno drevje, medovite rastline, zeliščno spiralno gredo, ribnik, “hotel”, kjer prebivajo kokoši in petelin, pa race, prašiče, ovce, na kmetiji je doma tudi slepec in belouška, srečali smo tudi žabe, …

Govora je bilo tudi o pomenu ohranjanja in krepitvi biodiverzitete v urbanih naseljih z motivom zagotavljanja drugih funkcij (izobraževanje, rekreacija, sproščanje, zdrava hrana). S tem namenom smo si ogledali tudi prostor, kjer je v idilični naravi ob reki Kokri postavljena lepa jurta iz lesa, ki je namenjena kmečkemu, naravoslovnemu turizmu. Vlasta Juršak je predstavila projekt Spoznajmo biodiverziteto v naseljih, aktivnosti, ki se izvajajo in natečaj Naravi prijazen gorenjski vrt. Na koncu pa smo se posladkali s pecivom, ki sta ga spekli Primoževi hčerki iz doma pridelanih sestavin in domačim bezgovim sokom. Seveda smo čas izkoristili za praktične nasvete za naravno vrtnarjenje in odgovarjali na vprašanja udeležencev.

Druga delavnica z naslovom “Naravi prijazno vrtnarjenje, praktično usposabljanje” je potekala 29. maja 2020 prav tako na ekološki kmetiji Šuštar. Na delavnici smo z Primožem Krišljem spoznavali kaj je biodiverziteta, zakaj je pomembna in kako jo lahko na naših vrtovih vzpodbujamo, kako načrtujemo naravi in človeku prijazen vrt. Praktično pa smo izdelali in zasadili visoko gredo, kjer smo reciklirali odslužene materiale, ki so se našli na kmetiji. Primož je povedal, da za izdelavo visokih gred ni potrebno vedno porabiti najboljših materialov in veliko denarja, je pa res, da smo ljudje tudi estetiki in so nam všeč lepe stvari. Ob praktičnem delu je Primož predstavil tudi glavne principe permakulturnega vrtnarjenja in odgovarjal na vprašanja udeležencev.

Related Images:

(Visited 99 times, 1 visits today)
Accessibility