MEDNARODNI POSVET O POVEZOVANJU VLAKA IN KOLES ZA TRAJNOSTNO (TURISTIČNO) MOBILNOST 

Dne 11. maja 2016 je v Borovnici pri Ljubljani potekal mednarodni posvet in delavnica z naslovom ”Vlak in kolo – alternativa osebnemu avtomobilu na vsakdanjih in turističnih poteh”. S njim so želeli organizatorji prispevati k razvoju železniškega potniškega prometa kot hrbtenice integralnega sistema javnega potniškega prometa in večmodalne potovalne verige v Sloveniji, v kateri imajo pomembno mesto tudi prevoz s možnost varnega parkiranja, izposoje in najema koles na intermodalnih vozliščih ter prevoz večjega števila koles na potniških vlakih.

V tem okviru je bil dogodek organiziran z namenom, da se predstavi in opozori na konkretne ter izredno uspešne zgodbe takega povezovanja po celotni Evropi, predvsem pa v naši neposredni soseščini (Avstrija, Italija). Še več, to je bila priložnost, da se te zgodbe slišijo tudi iz ust tistih, ki so v teh državah sodelovali pri njihovi uspešni izvedbi. Posvet je potekal v ključnem obdobju, ko se v Sloveniji sprejemajo pomembne odločitve glede razvoja železniške infrastrukture in nakupa novih potniških železniških  garnitur.

Udeležence so uvodoma pozdravili nizozemski veleposlanik g. Baart Twaalfhofen, podpredsednik Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor dr. Franc Trček (oba bosta na dogodek prišla s kombinacijo vlaka in kolesa), državni sekretar mag. Klemen Grebešek in predstavnik Slovenskih železnic.

Izvedbo dogodka, ki je potekal tudi kot prometni del aktivnosti Plana B za Slovenijo,  sta podprla CIVITAS Activity Fund in Občina Borovnica, pri organizaciji pa so sodelovali tudi člani Slovenske kolesarska mreža in Koalicije za trajnostno prometno politiko.

Dogodek so pomagali organizirati oz. so se ga udeležili tudi člani projekta Parkiraj&Doživi naravo!, tako zaradi pomena trajnostnih prometnih odločitev h katerim je želel dogodek prspevati, kot tudi zaradi bogastva uporabnih znanj in dobrih praks, ki so bile na njem predstavljene.

Več o dogajanju in predstavitvah dobrih praks povezovanja vlaka in kolesa na teM izredno zanimivem dogodku na: seminar-vlak-in-kolo-_borovnica_porocilo

Uroš Brankovič, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

Related Images:

(Visited 20 times, 1 visits today)
Accessibility