Ko govorimo o trajnostnem razvoju ponavadi pomislimo na zaščito okolja, lokalno prehransko samooskrbo, obnovljive vire energije, naravno gradnjo, … največkrat pa pozabimo na zelo bistven element trajnostnega razvoja in to je naše ZDRAVJE. S tem ne mislim le na to, da naj uživamo ekološko pridelano hrano in dihamo čist zrak, temveč za trajnostno skrb za ohranjanje našega zdravja, ki naj bo prioriteta in način našega življenja. Poleg naštetega sem seveda spada tudi veliko gibanja, zmerno delo in počitek, ustvarjalno preživet prosti čas in še kaj. Kaj pa dihanje?  Saj to je pa nekaj čisto normalnega, vsak človek diha, vsi vemo, da se brez dihanja ne da živeti. Ja že, je pa zelo pomembno kako dihamo. Se spomnite ljudskega pregovora, “od strahu mu je zastal dih” ali pa “tako se ju ustrašila, da je pozabila dihati”, pa še mnogi drugi so. Kaj pa stres v današnjem času? Ste vedeli, da človek, ki je prevečkrat podvržen stresu diha nepravilno?

Ko kvalitetno dihamo, obogatimo kri s kisikom, uravnamo krvni pritisk in srčni utrip, moč dihanja vodi v znatno izboljšanje delovanja živčnega sistema, zmanjševanje stresa in premagovanje negativnih čustev ter tako krepi naš imunski sistem.  No, tu je pa ta povezava s trajnostjo. S sistemom samozdravljenja s preprostimi dihalnimi vajami skrbimo za boljše in trajno kvaliteto našega zdravja in življenja.

MOČ DIHANJA nam je samoumevna in spregledana, saj deluje na nezavednih ravneh in zato se z njim premalo ukvarjamo ali pa sploh nič. Žal je tako, da kadar je naše dihanje površinsko, le to nima več pozitivnih učinkov na naše zdravje.  Da to ne bi ostalo tako, smo v našo sredo povabili Brigitto Jevšnik, ki se s Sistemom samozdravljenja s pomočjo preprostih dihalnih vaj ukvarja že leta in le tega strokovno in z veseljem prenaša na vse, ki bi le želeli izboljšati svoje dihanje. Brigitta pravi: “Ko se rodimo vdihnemo, ko umremo izdihnemo, vmes pa je dihanje dar življenja.”

  DSCN4183

Vsi, ki smo prepoznali, kako premalo cenimo naše dihanje in ga prav tako premalo povezujemo z našim zdravjem in kvalitetnim življenjem, smo se junija vsako sredo zvečer zbrali v našem Centru, kjer nam je Brigitta predstavila Sistem samozdravljenja z dihalnimi vajami ter nas nato praktično vodila skozi vse vaje. Dihali smo, da se je kar kadilo – starejši in mlajši, pa tudi otroci. Vaje so res primerne za vsakega in presenetilo me je, kako dobro se človek po njih počuti.

DSCN4181 DSCN4182 DSCN4184

Z našimi srečanji in skupnimi dihalnimi vajami nadaljujemo in vas vabimo, da se nam pridružite še v sredo 22.6. in sredo 29.6.2016 ob 18.30 uri v prostorih našega centra, Župančičeva 22, Kranj. Bodite udobno oblečeni, dobrodošla je steklenička vode ter dobra volja.

Zadihajte globje v svoje življenje!

Vlasta Juršak

Related Images:

(Visited 52 times, 1 visits today)
Accessibility