Vsako leto v maju v Kranju zdaj že tradicionalno poteka Etnološki dan ali Dan domače in umetnostne obrti, ki ga organizira Turistično društvo Kranj.

Naš Center bo tudi letos sodeloval, tokrat s predstavitvijo stare domače obrti: Tradicionalno pletenje košar – ohranjanje izročila naše kulturne dediščine.

Tradicionalna izročila rokodelskih spretnosti pletenja košar iz leskovih viter dandanes ohranjajo le še redki mojstri te zahtevne domače obrti, saj je trg preplavljen z raznovrstnimi plastičnimi izdelki. Včasih pa je bila to pomembna dejavnost, saj so pletene košare, cajne, koši in drugi izdelki služili za vsakdanja kmečka in gospodinjska opravila in so bili nepogrešljivi pripomočki v hiši in na kmetiji.  Obenem pa so bili to izdelki, ki so imeli zelo dolgo življenjsko dobo, ko so odslužili, pa smo jih vrgli v peč. Izdelki so bili popolnoma naravni in za njimi ni ostalo nobenih okolju neprijaznih odpadkov.

Kako so pletli košare in cajne včasih nam bo predstavil mojster pletar Jože Štefe iz Srednje  Bele pri Preddvoru. Lahko si boste ogledali pletenje košar in cajn v živo, izvedeli kaj o zgodovini pletarstva, se preizkusili v pletenju tudi sami ali pa le odnesli domov kakšno cajno za ekološke nakupe.

Seveda vas vabimo, da si ogledate tudi druge zanimive predstavitve, stojnice, dogodke.

 

Related Images:

(Visited 23 times, 1 visits today)
Accessibility