V sredo, 13. aprila ob 18. uri  je zunaj še vedno lepo sijalo sonce. Marsikdo od nas si je želel, da bi lahko v miru obdeloval svoj vrtiček, a se nam je tema predavanja z naslovom REVOLUCIJA NA VRTU – kako ustvariti vrt na katerem nikoli ne zmrzuje in na katerem boste celo zimo lahko pobirali svežo zelenjavo? zdela tako zanimiva in za vse nas pomembna, da nas je privabila v predavalnico Fakultete za organizacijske vede v Kranju.

DSCN3819 DSCN3812

Med tem, ko smo organizatorji skrbeli še za zadnje malenkosti, se je predavalnica hitro polnila in nastal je prijeten živ žav, kot v čebelnjaku. V zraku je bilo čutiti, da smo vsi željni novega znanja, ki nam ga po podala predavateljica Sanja LONČAR, novinarka, avtorica mnogih knjig,  svobodna raziskovalka in vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave.

DSCN3830 DSCN3822

Časi postajajo vse bolj negotovi, hrana vse manj kakovostna, zato postaja samooskrba iz dneva v dan vse bolj pomembna. Večina vrtičkarjev je bogato založena s svežo zelenjavo tekom poletja in jeseni, pozimi pa so vrtovi bolj ali manj goli.

Na predavanju smo spoznali, kako lahko že to pomlad zastavimo vse skupaj  malo drugače in tudi čez zimo uživamo v več kot 30 različnih vrstah sveže zelenjave.

DSCN3809          DSCN3820   DSCN3823 DSCN3824 DSCN3825 DSCN3828 DSCN3829  DSCN3832 DSCN3833 DSCN3834 DSCN3836 DSCN3837

Sanja je tako navdušeno predavala, da sploh nismo vedeli, kdaj sta minili kar dve uri in pol. Šele po predavanju sem se spomnila, da je v dvorani vladala čista tišina in da smo zbrano in pozorno poslušali praktične nasvete in si ogledovali primere dobrih praks prehranske samooskrbe čez celo leto. To me je zelo razveselilo, saj pomeni, da se vse bolj zavedamo, da je naša prehrana izrednega pomena na več in vse možne načine.

Sanja nam je predstavila tudi svojo najnovejšo knjigo »Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni«. Udeleženci delavnice so ob nakupu prejeli popust, ki so se ga razveselili.

Ja, tudi na našem vrtu bo potrebno še marsikaj revulucionarno spremeniti, dodelati.  Se že veselim. Pred tem pa me seveda čaka sprememba, najprej še malo v mojem načinu razmišljanja in delovanja, pa seveda to, da začnem praktično uporabljati na predavanju pridobljeno znanje. V pomoč mi bo tudi najnovejša knjiga naše predavateljice Sanje Lončar, ki vam jo toplo priporočam.

Veliko uporabnih informacij o tej in sorodnih temah si lahko preberete tudi na spletni strani projekta Skupaj za zdravje človeka in narave: www.zazdravje.net

Sanja hvala ti za kvalitetno predavanje, vam pa želim veliko uspeha na vaši poti do prehranske samooskrbe 365 dni v letu.

V. Juršak

Related Images:

(Visited 199 times, 1 visits today)
Accessibility