Sapiens Fashionshow v kranjskih rovih

Layerjeva hiša in kreativni duo BIT clothes sta po dveh uspešnih razstavah združila moči pri novem podvigu: modni reviji v kranjskih podzemnih rovih. Sapiens – nova kolekcija oblačil kranjskih modnih oblikovalk Tine Hribernik in Barbare Drmota, ki delujeta pod imenom BIT clothes so kreacije, narejene pretežno iz industrijske konoplje.

DSCN2604

Sapiens Fashionshow je bila v četrtke, 17. septembra 2015  predstavljena na nenavadni lokaciji, ki pa je kot ustvarjena zanjo. Kranjski podzemni rovi so se spremenili v naravno modno pisto! Na delu 1300 metrov dolgih rovov je kolekcija Sapiens spregovorila o stalnosti človeške biti, pretakanje notranjih lastnosti iz preteklosti prek sedanjosti v prihodnost. Industrijska konoplja nastopa v njej kot zgodovinski material, ki bo v prihodnosti vse bolj prisoten v vsakdanjih oblačilih, tako iz uporabnega, estetskega kot tudi ekološkega vidika.

DSCN2537   DSCN2505  DSCN2517

Modna revija v kranjskih rovih je bila brezplačna in udeležilo se je je presenetljivo veliko obiskovalcev, ki so iz rovov odhajali presenečeni in zadovoljni. Po reviji smo se preselili na vrt Layerjeve hiše na druženje z glasbo z Vibe Department   in spoznavanjem pridelovalcev in predelovalcev izdelkov iz konoplje pod okriljem Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

DSCN2546   DSCN2554

Ekološka kmetija Anton Korenjak iz Predoselj nam je kuhala čaj iz industrijske konoplje, poizkusili smo pražena konopljina semena in beljakovine industrijske konoplje ter konopljino olje. Oče in sin sta nam povedala vse o večstranski uporabnosti industrijske konoplje, kako se prideluje, kakšne zdravilne učinkovine ima in kako jo uporabljamo v kulinariki. Eno rastlina se je tudi bohotila na njihovi mizi.

DSCN2543    DSCN2556  DSCN2558

Bio pekarna Nonina špajza, ki jo vodi Daniel Škrjanc pa nas je razveselila z bogato izbiro ekoloških kruhov in piškotov z različnimi kombinacijami moke in semen. Meni je bil najbolj všeč kruh narejen iz mešanice ajdove in konopljine moke.

DSCN2569   DSCN2568   DSCN2570

Na dogodku smo si lahko ogledali tudi različne vzorce tkanin in  industrijske konoplje ter konopljine vrvi, ali špage, kot rečemo po domače, ki nam jih je predstavilo podjetje Wise World.  Mnoge med nami smo bile sklepčne, da je obleka izdelana iz konoplje izredno hvaležna in prijetna, pa še ekološka po vrhu. Pogovarjale smo se tudi o tem, kako so naše babice včasih takle posteljnino iz konoplje in kako je le ta bila tudi del dote mladih deklet.  

DSCN2583   DSCN2575   DSCN2584

Produkcija: BIT clothes in Layerjeva hiša

Podpora: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Klub študentov Kranj, Pharmagan

Hvala: Kunststyle, Slabescene, trgovina Cecilija Kranj, trgovina Vida, Vibe Department, Lična gospodiščna, Zavod za turizem Kranj, Kmetija Korenjak Anton, 

Skratka, bilo je poučno, zabavno in zanimivo.

Vlasta Juršak

Related Images:

(Visited 56 times, 1 visits today)
Accessibility