Partnerji projekta Ribja narava Gorenjske in Združenje Iz bube v metulja smo v okviru projekta Ribja narava Gorenjske in festivala ”Gorenjsko ribje poletje ” pripravili aktiven naravosloven, rekreacijski in kulinarični dogodek, ki je potekal v nedeljo, 18. septembra 2022 ob Trbojskem jezeru, pri kavarni Čolnarna v Trbojah.

Zjutraj ob 9. uri smo se zbrali na interpretacijskem naravoslovnem vodenju: Ribe, ptice in druga narava na, pod in okoli Trbojskega jezera, spoznavanje narave z daljnogledi, ki ga je vodil Tone Trebar, ptičjeslovec.

Sledila je ustvarjalna delavnica na temo ribje in druge vodne narave – ustvarjali smo z prav posebnimi akvarelnimi barvami in se prepuščali spontanim gibom naših rok, usmerjali sta nas Katka in Vlasta. Nastale so prav zanimive slike, predvsem pa je bilo vzdušje sproščeno in vsi smo se zabavali.

Za zdrav življenjski slog ob Trbojskem jezeru sta poskrbeli Petra In Ula z vodenim programom za sproščanje in krepitev vitalnosti:

Imeli smo meditacijo za podporo pri življenjskih izzivih s Petro Guzelj (učiteljica ezoterike, energijskega zdravljenja, astrologije in meditacij). Petra nam je prenesla sporočilo: Smo neločljivi del narave in biosfere planeta Zemlja. Vse pa je energija in prav zato nam meditacija, ki krepi povezovanje in upravljanje z zemeljsko energijo, pomaga praktično reševati izzive življenja.

Vaje za gibčne sklepe in ravnotežje pa nam je predstavila Ula Hribar Babinski, diplomirana medicinska sestra iz Združenja iz bube v metulja iz Kranja. Spoznali in preskusili smo učinkovite vaje za večjo gibčnost, ravnotežje in moč, da bodo naši sklepi –  rame, kolena, gležnji in prsti rok, ponovno v formi. Seveda bo treba redno malo migati vsak dan.

Da je obisk Trbojskega jezera in doživljanje vodne narave s športom in rekreacijo lahko zelo aktiven, nam je predstavil SUP Center Trboje, kjer se lahko naučite kako upravljati s supom. 

Sledila je predstavitev kanujev in plavajoče platforme, ki so del nove opreme Občine Šenčur, pridobljene v projektu Ribja narava Gorenjske in pa predstavitev aktivnosti projekta. Skozi predstavitev nas je popeljal vodja projekta Uroš Brankovič, direktor našega centra.

Po vseh teh aktivnostih smo se razveselili kulinarične predstavitve lokalnega ribogojstva Gorenjske in priprave zdrave lokalne ribje prehrane, s pokušino – Uroš nam je predstavil tudi možnosti in koristi uporabe rib lokalnih ribogojcev v prehrani in nm predstavil tudi partnersko ribogojnico Cvenkel iz Mošenj pri Radovljici, katere sveže postrvi so že zadišale pod skrbno pripravo mojstra Braneta, ki nam je še razložil vse o pravilni izbiri in pripravi sladkovodnih rib, potem pa smo ribe, ki nam jih je pripravil tudi slastno pojedli.

Dogodek se je izvedel v okviru operacije Ribja narava Gorenjske, ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica in jo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pristop CLLD –lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020

Related Images:

(Visited 39 times, 1 visits today)
Accessibility