Medgeneracijski centri Gorenjske – stičišče idej, znanj, izkušenj in sodelovanja med generacijami

MEDGENERACIJSKI CENTER NAKLO

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v sodelovanju z Občino Naklo in Združenjem iz bube v metulja vabi na delavnico:

Ustvarjamo v domači kuhinji – peka prazničnih piškotov (sobota, 19.12.2020 ob 10. uri – spletna delavnica ZOOM)

Dragi ljubitelji kuhanja in peke. December se hitro približuje vrhuncu in z njim tudi praznična peka.

Skupaj bomo pripravili praznične piškote, ki bodo ne le dišali po cimetu, pomaranči, klinčkih …  ampak bodo nadvse okusni, da pričarajo praznično razpoloženje v našem domu. Lahko pa so tudi lepo darilo za naše bljižnje, prijatelje ali mogoče za kakšnega osamljenega soseda.

Pripravili bomo snežne kepe, medenjake v sirupu in ruglah zvitke.

Recepte in sestavine si oglejte spodaj, da boste imeli pripravljene pred delavnico.

Predlagamo, da testo za Ruglah zvitke pripravite v naprej, saj mora počivati vsaj 30 minut, ostalo pa bomo pripravili  skupaj.

Ustvarjalnico bo vodila Ula Hribar Babinski  iz Združenja iz bube v metulja.

Za sodelovanje se prijavite na info@ctrp-kranj.si  (ime, priimek, e-pošta). Po vaši prijavi vam bomo poslali povezavo do videokonferenčnega sistema ZOOM in navodila za tiste, ki se z zoom-om srečujete prvič.   

Udeležba je brezplačna. Prisrčno vabljeni!

RECEPTI

Predlagamo, da testo pripravite v naprej za Ruglah zvitke, ki mora počivati vsaj 30 minut:

RUGELACH ZVITKI

Testo:

  • 500 g moke
  • 150 g masla
  • 250 g kisle smetane
  • 1 vanilij sladkor
  • 1 pecilni orašek
  • 100 g sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 jajce za premaz
  • Mleti sladkor

Za nadev: cimet, mleti orehi, lešniki, marmelada, nutela, kandirano sadje, …

MEDENJAKI V SIRUPU (teh ne pripravljajte v naprej!!!!)

Za sirup:

  • 3 dcl vode
  • 300 g sladkorja
  • pomarančne lupine od 3 eko pomaranč
  • 180 g medu
  • 2 cimetovi palčki
  • 3 cele klinčke

Testo

•             500 g moke

•             1 pecilni prašek

•             1/2 jedilne žlice sode bikarbone

•             1 jedilna žlica cimeta v prahu

•             1/2 žlice mletih klinčkov

•             1/3 žlice mletega muškatnega oreščka

•             150 g gresa

•             200 g mletih orehov

•             400 g sladkorja

•             1 vanili sladkor

•             naribana lupina pomarančne skorje (eko)

•             125 g olivnega olja

•             125 g sončničnega olja

•             100 g pomarančnega soka *sveža pomaranča

•             3 žlice konjaka ali ruma

•             50 g medu

•             1 žlica vanilijeve arome

SNEŽNE KEPE

Sestavine za 28 kroglic:

•             500 g moke

•             300 g masla

•             40 g mletih ali zdrobljenih lešnikov, orehov ali drugih oreščkov

•             1 vanili sladkor

•             50 g mletega sladkorja

•             2 jedilni žlici vode

•             1 pokrovček ruma ali Wiskeya

•             2 čajni žlički vanilijeve arome

•             1 čajna žlička arome mandlja

•             mleti sladkor za posip

Za zavijanje peki parir in zlata vrvica.

Kolikor je le možno, uporabite naravne, ekološke sestavine, ki bodo še dodatno prispevale k polnemu okusu, predvsem pa bodo piškoti bolj zdravi.

Operacijo Medgeneracijski centri,  ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica, delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja,    ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

(Visited 13 times, 1 visits today)
Dostopnost