Medgeneracijski centri Gorenjske – stičišče idej, znanj, izkušenj in sodelovanja med generacijami
MEDGENERACIJSKI CENTER NAKLO
Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v sodelovanju z Občino Naklo in Združenjem iz bube v metulja vabi na delavnico:
Ustvarjamo v domači kuhinji – peka prazničnih piškotov (sobota, 19.12.2020 ob 10. uri – spletna delavnica ZOOM)
Dragi ljubitelji kuhanja in peke. December se hitro približuje vrhuncu in z njim tudi praznična peka.
Skupaj bomo pripravili praznične piškote, ki bodo ne le dišali po cimetu, pomaranči, klinčkih … ampak bodo nadvse okusni, da pričarajo praznično razpoloženje v našem domu. Lahko pa so tudi lepo darilo za naše bljižnje, prijatelje ali mogoče za kakšnega osamljenega soseda.
Pripravili bomo snežne kepe, medenjake v sirupu in ruglah zvitke.
Recepte in sestavine si oglejte spodaj, da boste imeli pripravljene pred delavnico.
Predlagamo, da testo za Ruglah zvitke pripravite v naprej, saj mora počivati vsaj 30 minut, ostalo pa bomo pripravili skupaj.
Ustvarjalnico bo vodila Ula Hribar Babinski iz Združenja iz bube v metulja.
Za sodelovanje se prijavite na info@ctrp-kranj.si (ime, priimek, e-pošta). Po vaši prijavi vam bomo poslali povezavo do videokonferenčnega sistema ZOOM in navodila za tiste, ki se z zoom-om srečujete prvič.
Udeležba je brezplačna. Prisrčno vabljeni!
RECEPTI
Predlagamo, da testo pripravite v naprej za Ruglah zvitke, ki mora počivati vsaj 30 minut:
RUGELACH ZVITKI
Testo:
- 500 g moke
- 150 g masla
- 250 g kisle smetane
- 1 vanilij sladkor
- 1 pecilni orašek
- 100 g sladkorja
- 1 rumenjak
- 1 jajce za premaz
- Mleti sladkor
Za nadev: cimet, mleti orehi, lešniki, marmelada, nutela, kandirano sadje, …
MEDENJAKI V SIRUPU (teh ne pripravljajte v naprej!!!!)
Za sirup:
- 3 dcl vode
- 300 g sladkorja
- pomarančne lupine od 3 eko pomaranč
- 180 g medu
- 2 cimetovi palčki
- 3 cele klinčke
Testo
• 500 g moke
• 1 pecilni prašek
• 1/2 jedilne žlice sode bikarbone
• 1 jedilna žlica cimeta v prahu
• 1/2 žlice mletih klinčkov
• 1/3 žlice mletega muškatnega oreščka
• 150 g gresa
• 200 g mletih orehov
• 400 g sladkorja
• 1 vanili sladkor
• naribana lupina pomarančne skorje (eko)
• 125 g olivnega olja
• 125 g sončničnega olja
• 100 g pomarančnega soka *sveža pomaranča
• 3 žlice konjaka ali ruma
• 50 g medu
• 1 žlica vanilijeve arome
SNEŽNE KEPE
Sestavine za 28 kroglic:
• 500 g moke
• 300 g masla
• 40 g mletih ali zdrobljenih lešnikov, orehov ali drugih oreščkov
• 1 vanili sladkor
• 50 g mletega sladkorja
• 2 jedilni žlici vode
• 1 pokrovček ruma ali Wiskeya
• 2 čajni žlički vanilijeve arome
• 1 čajna žlička arome mandlja
• mleti sladkor za posip
Za zavijanje peki parir in zlata vrvica.
Kolikor je le možno, uporabite naravne, ekološke sestavine, ki bodo še dodatno prispevale k polnemu okusu, predvsem pa bodo piškoti bolj zdravi.
Operacijo Medgeneracijski centri, ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica, delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.