V četrtek, 13. septembra 2018 je po starem Kranju čisto zares zadišalo po sveže spečenem domačem kruhu.

Pri mestnem vodnjaku smo postavili čisto pravo krušno peč na drva v kateri smo pekli kruh in pogače na klasičen način iz domačih, ekoloških mok.

V svet kruha nas je popeljal Miha Krejan iz Hiše kruha iz Trzina. Prikazal nam je mletje žit na kamnu, mesenje testa v mentrgi,  kot so to delali včasih, peko v krušni peči. Izvedeli smo, da je za dober kruh najbolj pomembna zelo kvalitetena, krušna moka. Vse ostalo pa je enostavno, je z nasmehom na obrazu rekel naš vrli pek, ki je v inprovizirani pekarni mesil testo. Povedal nam je, da po naši tradiciji poznamo tri vrste kruha  – vsakdanji kruh, ki se je ponavadi pekel iz več vrst polnovrene moke, praznični kruh,  ki se je pekel iz bele moke z dodatki mleka in jajc ter obredni kruh. Izvedeli smo najboljši recept kako speči kruh iz droži, recept, kako enostavno lahko spečemo kruh v domači pečici in zraven slišali zanimive zgodbe o kruhu. Ste vedeli, da je kruh samostojna jed? Pekli smo tudi pogače, ki so se vedno pekle pred peko kruha. Po zaključku našega druženja smo s toplimi, ravno pečenimi hlebčki kruha odhiteli domov. Če smo vam naredili skomine, pa nimate časa, da bi si kruh spekli sami, vam povemo, da vse te čudovite, ekološke kruhe lahko kupite tudi v naši kranjski trgovini Krajček.

Najlepša hvala našemu vrlemu peku Mihi Krejan in celotni njegovi ekipi, da ste nas skozi zgodbe o kruhu popeljali skozi čas in nam predali čudovite recepte za peko dobrega in zdravega kruha.

SAMSUNG

Related Images:

(Visited 116 times, 1 visits today)
Accessibility