V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj smo v februarju in marcu v našo sredo povabili izvrstnega vrtnarja in sadjarja z dolgoletnimi izkušnjami Matjaža Zupančiča iz Kranja, ki je za vedoželjne bodoče in aktivne sadjarje izvedel dva intenzivna tečaja obrezovanja sadnih dreves. Prvi dan nas je namučil z obilico teoretičnega znanja in tečaj smo dobro zavlekli v večerne ure, saj smo imeli vse več vprašanj in kar nismo se mogli raziti.

Naslednji dan pa od teorije k praksi  zdaj se je šlo pa zares. Naš tečaj smo nadaljevali v kmečkem sadovnjaku na Podreči pri Kranju, kjer nas je Matjaž za vsako vejo na posameznem drevesu vprašal kaj moramo storiti z njo. Iz naših pravilnih in manj pravilnih odgovorov smo se veliko naučili, saj smo morali uporabljati znanje, ki nam ga je predal prejšnji dan. Sama sem se naučila, da je pri obrezovanju dreves pomembno, da razmišljamo za 3 leta v naprej, kaj se bo z drevesom dogajalo in kako zelo pomembno je, da z našim orodjem morebitne okužbe ne prenašamo iz enega drevesa na drugega, pa še marsikaj. Matjaž za zaščito in nego dreves uporablja tudi efektivne organizme, ki so se skozi dolgoletno prakso izredno izkazali. Zaupal nam je tudi te svoje izkušnje.

Zadovoljni z pridobljenimi novimi znanji smo se dogovorili, da bomo izvedli še tečaj poletne rezi, rezi ob posebnih primerih in pa tečaj cepljenja dreves.  Se že veselim. Vsem udeležencem se zahvaljujem za udeležbo in čudovito druženje, želim vam veliko uspeha pri vašem delu. Še posebej pa se zahvaljujem Matjažu za njegovo predano in odkrito posredovanje znanj.

 

Related Images:

(Visited 49 times, 1 visits today)
Accessibility