Vrtnarjenje in pridelava hrane brez strupov je bil naslov brezplačnega predavanja, ki smo ga izvedli v našem Centru 16. marca 2018 popoldne.

Revolucija, ki je prinesla mineralna gnojila in fitofarmacevtska sredstva v pridelavo hrane, je pozabila na koristne mikrobe in jih celo ogroža. Na srečo se vedno bolj zavedamo njihovega pomena in koristi za zdravo okolje, ki temelji prav na koristnih mikroorganizmih. Ščitijo pred boleznimi, a še bolj kot naši zavezniki v boju za zdrave rastline, so temelj njihove prehrane, saj jim edini omogočajo dostop do hranil v tleh.

Znanje, kako do zdrave mikrobne združbe v našem vrtu, sadovnjaku, na kmetiji, s preprosto in naravno uporabo efektivnih mikroorganizmov, nam je zato lahko  v veliko pomoč. O prednostih teh malih nevidnih delavcev nam je svoje izkušnje predstavil Matjaž Zupančič, vrtnar, sadjar, avtor številnih člankov v revijah Biobrazda in Urbano vrtičkanje, gost v oddajah Na vrtu, svetovalec za biotehniko šova Kmetija, nov začetek 2016 in njen mentor ter strokovni svetovalec sadjarske kmetije v Selu pri Ajdovščini.

Na predavanju smo spoznali kaj so efektivni mikroorganizmi,  kako vrniti naša tla v zdravo stanje, kako z efektivnimi mikroorganizmi varujemo zemljo in rastline pred boleznimi, kako z njimi enostavno in naravno kompostiramo, kako na naraven način do bolj zdrave zelenjave in večjega pridelka, pa še kaj.

                  

Na predavanju smo spoznali kaj so efektivni mikroorganizmi,  kako vrniti naša tla v zdravo stanje, kako z efektivnimi mikroorganizmi varujemo zemljo in rastline pred boleznimi, kako z njimi enostavno in naravno kompostiramo, kako na naraven način do bolj zdrave zelenjave in večjega pridelka, pa še kaj.

 

Delavnica se je izvedla v okviru programa Podeželsko razvojno jedro – projekti podjetniškega razvoja podeželja na območju osrednje gorenjske v letu 2018, ki ga sofinancirajo občine Kranj, Naklo in Preddvor.

Related Images:

(Visited 49 times, 1 visits today)
Accessibility