Pod okriljem Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter v sodelovanju z Občino Preddvor, Mestno Knjižnico Kranj  in Vrtcem Čriček Zgornja Bela je zadnjo septembrsko sobotno dopoldne v Preddvoru minilo v znamenju starih Slovanov. V vaškem središču smo postavili Slovansko tržnico, v prostorih krajevne knjižnice so si obiskovalci lahko ogledali razstavo del otrok » arheologija v vrtcu«,  katero so ustvarili otroci in vzgojiteljici vrtca Čriček z Zgornje Bele, v sejni sobi občinske stavbe pa so lahko prisluhnili predavanju Voda je brezčasna – vir življenja nekoč in danes. 

Vreme nam je dobro služilo, Slovanska stojnica je bila pestra. Kmetje so ponujali kruh iz krušne peči, domače sire in mlečne izdelke, obiskovalci so lahko poskusili  Bohinjske domače marmelade, namaze in čaje, ekološka kmetija iz Drulovke pa je ponujala domačo moko in različne kaše, ki so vse tudi nosilke znamke Demeter. Posladkali smo se tudi z medeno rolado in medenjaki ter z medom lokalnega čebelarja. Z nami je bil tudi mojster pletar, ki je obiskovalcem predstavljal to staro obrt. Na tržnici je bila razstavljena tudi zelo zanimiva zbirka starih pušk iz prve in druge svetovne vojne ter pa športne in lovske puške, ki se uporabljajo danes. 

   

O pomenu in uporabnosti vode nekoč in danes je v občinski sejni sobi spregovoril svobodni raziskovalec, pisec strokovne literature in romanov, TV-scenarist in voditelj, predavatelj ter zavzet aktivist na naravovarstvenem področju Anton Komat. “Predavanje je bilo fantastično. Gospod Komat nam je brez predaha predaval debelo uro in pol, vztrajali pa smo več kot dve uri, saj smo mu na koncu zastavili nekaj vprašanj, na katere je z veseljem odgovarjal. Žal pa sem bila nekoliko razočarana nad majhno udeležbo, glede na to, da je bil z nami tako priznan predavatelj, en gospod je prišel na predavanje celo iz Brezovice pri Ljubljani in sicer je kar prikolesaril. Predavanja se je udeležilo tudi nekaj ekoloških kmetov. Kljub skromnemu obisku, pa so odmevi pozitivni: “Na dogodku sem spoznala kar nekaj domačinov, ki počnejo različne stvari in njihovo vprašanje je bilo, kdaj bomo dogodek spet ponovili. Tako, da se že veselimo, da se kmalu spet srečamo v tem Dvoru miru pod gorami – Preddvoru.”

Vlasta Juršak

Related Images:

(Visited 67 times, 1 visits today)
Accessibility