SORTE VRTNIN NAŠIH BABIC in NARAVNA GNOJILA TAL ZA ZDRAV PRIDELEK je bila tema na naši delavnici, ki smo jo izvedli v Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj 9. novembra 2017.

O avtohtonih sortah naših vrtnin in sadja nam je svoje praktične izkušnje predstavil mlad kmet Jernej iz kmetije Mazej iz vasi Gneč pri Mozirju. Med Slovenci je še posebej poznan po pridelavi paradižnika, saj na kmetiji gojijo več kot 240 vrst te okusne zelenjave. Zaradi tega je dobil vzdevek  »kralj paradižnikov«.  In čeprav se ne kmetiji najde kar nekaj okusne in zdrave eksotične zelenjave, pa Jernej s prav posebno skrbjo neguje in ohranja naše  stare sorte zelenjave in sadja.  Vsak udeleženec je prejel od Jerneje tudi darilo – vrečko semen naših avtohtonih sort, ki jih v sodelovanju z Jernejem ponovno obujajo v Semenarni Ljubljana.

Za dober pridelek rabimo tudi zdrava in bogata tla, kar se dobro zaveda tudi direktor podjetja Bioguana, Primož Ulaga  (saj ga poznate ne, naš skakalec), ki nam je predstavil  100% naravno organsko mineralizirano gnojilo – netopirjev iztrebek, ki je po svetu znan kot izredno kvalitetno gnojilo. Vsebuje veliko količino hranil, dušika, fosforja, kalija, kalcija, magnezija, ki omogoča, da je zemlja rodovitna, pridelki veliki in okusni, rastline pa bolj odporne na bolezni in škodljivce.

Delavnice kar nismo mogli zaključiti, toliko je bilo uporabnega znanja, toliko vprašanj in idej za nadaljnje sodelovanje, da smo najbolj zagreti v hladnem novembrskem večeru debatirali in debatirali, nikomur se ni mudilo domov 🙂

Hvala Jernej in Primož in vsem, ki ste bili na delavnici in tudi sami zavzeto sodelujete pri ohranjanju naših avtohtonih rastlinskih vrst in sort. Skupaj nam bo uspelo.

 

Vlasta Juršak

 

 

 

 

Related Images:

(Visited 74 times, 1 visits today)
Accessibility