V Preddvoru se je s še enim dobro obiskanim naravoslovno-turističnim pohodom ”Po poteh preddvorskih voda” zaključil prvi del predstavljanja velike pestrosti tukajšnjih voda. Potekal je v okviru širšega Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah. V okviru pohoda so udeleženci obiskali in spoznavali zanimivosti kar štirih tukajšnjih vodnih teles: jezera Črnava, reke Kokre z njenim ribjim življem ter potokov Suha in Bistrica. Tako so izvedeli, da reka Kokra in njeni pritoki napajajo tudi jezerca na posestvu gradu Brdo. Še bolj zanimiva je bila razlaga o smukanje ribjih iker, ki kot odrasle ribe napolnijo tukajšnje vode. Pika na i ob zaključku dogodka je bila pogostitev s pečenimi ribami.

Na pohodu so udeležence vodili vodniki Zavoda za turizem Preddvor, reko Kokro in njeno ribje bogastvo pa so predstavili člani Ribiške družine Kranj. Dogodek je sicer organiziral omenjeni Zavod v sodelovanju s Centrom za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

To pa je le ena od načrtovanih aktivnosti predstavljanja in promocije obilja ter predvsem kvalitete voda v občini Preddvor. Poleg že predstavljenih vodnih točk tukajšnji vodni izviri oz. zajetja s svojo zelo kvalitetno (podzemno) vodo oskrbujejo pomemben del prebivalcev osrednje Gorenjske. Na območju občine je prav tako še precej drugih dobro ohranjenih hribovskih potokov. Glede na pomen kvalitetne vode za zdravje in vitalnost ljudi ter da jo v velikem delu sveta zmanjkuje, je to izredna naravna danost, ki se jo še premalo zavedamo. Na turističnih delavnicah od pomladi do jeseni leta 2015 so udeleženci iz vse občine Preddvor prav zato izbrali tukajšnjo raznolikost in kvaliteto voda kot eno od glavnih vsebin prihodnjega turističnega razvoja.

Related Images:

(Visited 26 times, 1 visits today)
Accessibility