NARAVNO APNO KOT ZDRAV, TRAJNOSTEN IN LOKALEN GRADBENI MATERIAL

Naravno apno je eden od najstarejših gradbenih materialov, ki se je še ne tako davno uporabljal v domala vseh gradnjah na slovenskem podeželju . Nato je izgubilo na pomenu, saj se ga je neupravičeno prijel sloves nezanesljivega in netrajnega. A uspešna dolgotrajna uporaba na številnih starih stavbah dokazujejo prav obratno. Izkazalo se je, da je do problemov prišlo tam, kjer je bilo apno nepravilno pripravljeno in uporabljeno.

Z namenom predstavitve značilnosti in številnih prednosti naravnega apna, je Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v sodelovanju z EDC-Gradbeno šolo Kranj v Kranju pripravil dobro obiskano izobraževanje. Darinka Rakovec iz te šole je tako predstavila način njegove pravilne priprave, pa tudi kot odlično dezinfekcijsko in dezinsekcijsko sredstvo. Naravno apno je tudi paropropustno in hkrati sposobno  sprejemati vlago iz zraka, ki jo s sušenjem ponovno oddajati nazaj v prostor. Nobeno sredstvo za barvanje sten v stanovanjskih prostorih in hlevih se ne obnese tako dobro, saj apnene barve in apnena malta v njih ustvarijo odlično mikroklimo.

CELOTNO GRADIVO Z DOGODKA: NARAVNO APNO Predavanje-Gradivo

Apneno barvo pripravimo tako, da apno razmuljčimo v vodi in precedimo skozi sito. Pigmentov, s katerimi ga lahko obarvamo, dodamo le do 10 %, da ne vplivamo na  njegovo sestavo. Zato so z apnenimi barvami obarvane stene ali fasade nežnejših tonov ter delujejo naravno, pristno in žlahtno. Nataša Ule iz EDC je udeležencem predstavila raznolike okrasne tehnike za uporabo takih barv kot so šabloniranje, valčkanje, fresco tehnika,…pa tudi njihovo uporabo za čudovite tradicionalne slovenske ornamente.

FOTOGRAFIJE Z DOGODKA: Predavanje-NaravnoApno-Fotografije

Apnene barve niso drage, zahtevajo pa skrbno pripravo in vsaj trikratno nanašanje. Delo s tovarniško pripravljenimi barvami  na bazi umetnih smol, z agresivnimi topili in razredčili, je sicer hitrejše in lažje, vendar ne morejo nadomestiti odličnih bivanjskih lastnosti apnenih premazov.  Delavnica je bil sicer organizirana v okviru programa za spodbujanje malega podjetništva na podeželju osrednje Gorenjske, ki ga izvaja Center.

Related Images:

(Visited 23 times, 1 visits today)
Accessibility