14. in 15. aprila 2015 je bil z nami dr. John Fielder iz Avstralije, ki je na svoji letni turneji po Evropi in Ameriki.

Dr. John Fielder ekološko kmetuje že od leta 1967, z družino živi na posestvu Clohesy River  na severu Avstralije v Cairnsu. Na posestvu, ki obsega 121 ha gojijo ekološke pridelke, izvajajo prakso naravne higiene in izobražujejo.

Dr. John Fielder je tudi diplomirani osteopat, kiropraktik in naturopat. Bil je dolgoletni redni predavatelj na višji šoli Naturopatic College of South Australia v Melbournu, kjer je kot prvi začel predavati predmete: zgodovina, filozofija in praksa naravne higiene, predmet narava zdravi, biogensko življenje, fiziološka kemija. V svojem tridesetletnem delovanju je izdal več knjig in člankov o pomenu ekološkega pridelovanja hrane,  pomenu uživanja lokalno pridelane hrane in hrane, ki zdravi. Na svoji kmetiji je ustanovil Academy of Natural living (Akademija naravnega načina življenja), kjer svoje dolgoletne izkušnje posreduje ljudem. Sam se že 50 let prehranjuje izključno z naravno in živo hrano – je presnojedec  in pri svojih 83 . letih odličnega zdravja. Več na spletni  strani www.johnfielder.com.au.

DEJ_8626

K nam je pripotoval iz sosednje Hrvaške, kjer je bil tudi gost v tv oddaji Na robu znanosti. Pri nas pa smo ga gostili v Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj in skupaj s Centrom Astera in Društvom Svod 14.4.15 organizirali okroglo mizo na temo  Človek – zakaj zastrupljaš sebe in naravo, ki te preživlja?, ki je potekala v Klubu Orfej v Sinji Gorici pri Vrhniki.

Osnovne elemente zdravja in sobivanja v naravi, kako sonaravno živeti in zakaj, sta nam skozi pogovor razkrivala dva strokovnjaka s področja ekologije, sonaravnega bivanja in zdravja Anton Komat in dr. John Fielder iz Avstralije. 

Anton Komat je svobodni raziskovalec, pisec strokovne literature in romanovTV-scenarist in voditelj, predavatelj, zavzet aktivist na naravovarstvenem področju ter ustanovni član Medresorne komisije za kemično in biološko varnost RS.

anton-komat

Pogovor sta vodila dr. Matjaž Kovše raziskovalec in aktivist iz Maribora in  Vlasta Juršak iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

DSCN4328DSCN4330 DSCN4339 DSCN4347

Naslednji dan, 15.4.2015 pa smo lahko v Klubu Orfeposlušali predavanje dr. Johna Fieldeja z naslovom »Naraven in zdrav način življenja«  najpomembnejše znanje o naravnem načinu življenja. Dr. Fielder je spregovoril o pomen zdrave prehrane, problemu cepljenja otrok in odraslih, naravni imunosti, postu, kako pridelati zdravo hrano in jo uživati kot zdravilo.

Organizirala sem tudi obisk vzorčnega ekološkega vrta v Prašah pri Kranju, ki ga vodita Društvo Sorško polje – nazaj k naravi in Društvo Svetlin. Pridružil se nam je tudi svobodni novinar Dejan Ogrinc ter Primož Verbič iz društva SVOD. Skupaj smo debatirali o stanju ekološkega kmetijstva pri nas in v svetu, o stanju našega okolja, našega zdravja ter kovali načrte za skupno sodelovanje in prenos dobrih praks v bodoče.

DEJ_8640 DEJ_8645 DEJ_8649 DEJ_8664  DEJ_8668  DSCN4353    DSCN4357 DSCN4358

DEJ_8666

 

 

 

PROGRAM: 18.00 do 20.00

Moč življenja in energije vesolja (prepletanje nihanj, vibracij, valovanj ter vplivi na način življenja človeka kot individuma ali socialnega in kozmičnega bitja)

Kako pridelujemo hrano, ki ni samo hranilo, temveč tudi zdravilo

Zakaj naj jemo lokalno, živo hrano, kaj se dogaja s hrano, ki je podvržena dolgim transportom in koliko hranilne moči sploh lahko ohrani

Vprašanja in odgovori

 

Related Images:

(Visited 49 times, 1 visits today)
Accessibility