Pletarstvo ima v Preddvoru že dolgo tradicijo, ki pa počasi zamira. Zato smo v projektu Živa zgodovina – manjši muzeji z mojstroma iz Bele pri Preddvoru, ki še vedno pleteta košare, cajne, koše ,…  organizirali sklop praktičnih delavnic, kjer se Preddvorčani in vsi zaintersirani tudi od drugod učijo osnove te čudovite rokodelske obrti.

DSCN3251DSCN3028DSCN2980

Da bi to tradicionalno obrt kar najbolj predstavili, smo začeli kar 8. februarja, na naš kulturni praznik in veselo spoznavali pletenje ter začeli s prvimi poskusi pletenja.

DSCN3010DSCN3210DSCN3241

 

Tudi na pustno soboto / Valentinovo v TIC Preddvor ostajamo aktivni. Gostili smo že 2. delavnico pletenja košar z mojstroma Jožetom Štefetom in Janezom Krišljem.

DSCN3210

Veseli smo, da so za naš projekt izvedeli tudi novinarji avstrijske televizijske hiše ORF. Pripeljali so se v Preddvor in se nam pridružili na delavnici.

S snemanjem smo začeli že dopoldne pred delavnico. Snemalna ekipa je posnela prispevek o Preddvoru, knjižnici, TIC-u, naših aktivnostih, večji del pozornosti pa je bil namenjen mojstroma in delavnici pletenja košar.

Pred kamero je prva stopila gospa Helena, ki je na kratko predstavila dejavnosti TIC-a Preddvor in projekt, ki ga gostimo. Nato sta se pred kamerami zvrstila mojstra. Prvi je bil na vrsti mojster Jože Štefe, ki je predstavil potek pletenja košar, od samega začetka, ko v gozdu izbira leskove veje, do priprave viter in končnega izdelka. Povedal je tudi kako poteka ljudsko izročilo in kdo ga je obrti naučil. Poudaril je, da se »brez muje še čevelj ne obuje« in, da »vaja dela mojstra«.

Kot drugi je pred kamere sedel gospod Janez Krišelj. Predstavil je nekaj lesenih izdelkov in razložil uporabo cajn nekoč in danes. Tudi on je nekaj besed namenil svojim prednikom, ki so ga naučili tradicionalne obrti pletenja košar. Zanimivo je, da ga je pletenja košar naučila njegova mati. Kritično je ocenil odnos do pletenih izdelkov nekoč in danes ter poudaril, da njihova ekonomska vrednost močno upada. Pri pletenju košar se mora zato vsakič bolj posvečati spominskemu, estetskemu vidiku izdelkov.

Ob 14h so se naši prostori napolnili s številnimi obiskovalci, ki so se udeležili delavnice. Televizijska ekipa je pridno spremljala naše delo. Posneli so naše marljive udeležence med izdelovanjem izdelkov.  Pridružil se nam je tudi trio Planika s citrarko Francko Šavs, pevko Cirilo Kelvišar in gostujočo pevko Slavko Blatnik. Skupaj so nam pričarale čudovito glasbeno ozadje.

Ko se je snemalna ekipa poslovila, smo udeleženci pridno nadaljevali z delom vse do 17h ure, ko smo z delom zaključili, pospravili in zadovoljni odšli domov.

Vsi že z veseljem pričakujemo televizijske in radijske prispevke. Tudi Vas prijazno vabimo k ogledu in poslušanju, o natančnih terminih predvajanja vas bomo obveščali sproti.

Related Images:

(Visited 108 times, 1 visits today)
Accessibility