VABLJENI NA ZANIMIVO ČISTILNO AKCIJO V KAČJI JAMI

V soboto, 13.aprila bo organizirana čistilna akcija v Kačji jami v Udin borštu, ki jo skupaj pripravljajo Jamarski klub železničar, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj ter Občina Naklo, pomagali pa bodo tudi člani društva Pod Krivo jelko.

Kačjo jamo je bila za akcijo izbrana, ker so tekom preteklih speleoloških in geomorfoloških raziskav v njej naleteli na izjemno grde odpadke. Jama se nahaja tudi v zaledju vodnega zajetja, zaradi česar je spiranje snovi v podzemlje dolgoročno še toliko bolj problematično, predvsem za lokalno prebivalstvo. Hkrati je to edina onesnažena jama, ki je v Udin borštu dostopna, zato kvari celotno podobo . Iz krasoslovnega vidika pa gre tudi za edino registrirano brezno v Udin borštu, ki se nadaljuje v podorno jamo.

Zbor udeležencev bo na parkirišču poleg Podružnične šole in vrtca Duplje, ob 9.uri.  Od tu bomo krenili proti Kačji jami, akcija pa bo predvidoma končana najkasneje ob 13.uri.

V jamo se bodo podali le uradni jamarji in od tam prinesli različno nesnago, ostali udeleženci pa bodo zunaj pomagali ori ločevanju odpadkov ter njegovem odnosu do gozdne ceste. Od tam jo bo traktor Občine Nako odpeljal na uradno depoinjo.

Udeleženci bodo tekom akcije od  izkušenih jamarjev izvedeli veliko novega o jamah na območju Udin boršta ter o pomenu varovanja jam kot dela kraškega sveta, ki v Sloveniji predstavlja glavno vodonosno območje. Vsi udeleženci bodo dobili tudi malico.

VSI, KI VAS ZANIMA JAMSKI SVET UDIN BORŠTA TER ČISTO NARAVNO OKOLJE,

                                                                                                                                                    LEPO   VABLJENI !

Opis Kačje jame v Udin borštu

Related Images:

(Visited 33 times, 1 visits today)
Accessibility